Ja arriba novembre, i amb ell la nostra Mostra de Titelles, la que celebrem a la Vall des de fa vint-i-sis anys... Ací vos passem la informació que se'ns ha fet arribar des de l'organització. Disfruteu-la que paga la pena...!
Dates: del 10 al 14 de novembre del 2010
Localitats participants: 18
Agullent, Aielo de Malferit, Albaida, Atzeneta d’Albaida, Benigànim, Benissoda, Bocairent, Castelló de Rugat, Fontanars dels Alforins, Llutxent, Montaverner, Montitxelvo, l’Olleria, Ontinyent, Otos, el Palomar, la Pobla del Duc, Quatretonda
Companyies: 21 (inclou representacions i tallers escolars)
Representacions: Bambalina Teatre Practicable (la Vall d’Albaida), Caramuxo Teatro (Galícia), La carreta Teatro (Alacant), La companyia del príncep Totilau (Catalunya), Edu Borja (València), Egos petits (Catalunya), Elfo Teatro (Castella-La manxa), Gianni Franceschini (Itàlia), Guixot de 8 (Catalunya), La gotera de lazotea (Andalusia), Lluerna Teatre (València), El navegatorio (Mèxic), Papalote (Cuba), El retablo (Cuba), Teatro Corsario (Castella i Lleó), Teatro de marionetas La estrella (València), Teatro Gioco Vita (Itàlia), Teatro Iñaki Mata Antzerkia (País Basc), Teia Moner (Catalunya), Unima València (València) i Vivaoperacircus (Itàlia)
Companyies valencianes 6
Companyies estatals Andalusia (1), Castella i Lleó (1), Castella-La manxa (1), Catalunya (4), Galícia (1) i País Basc (1) 9
Companyies internacionals Cuba (2), Itàlia (3) i Mèxic 6
Tres línies de potenciació de la programació: més presència de companyies internacionals, més companyies valencianes i més espectacles per a públic adult
COMPANYIES INTERNACIONALS: la 26a MIT a la Vall d’Albaida manté el rècord de companyies internacionals de l’any passat amb la presència de sis grups estrangers: EL NAVEGATORIO (Mèxic), PAPALOTE i EL RETABLO (Cuba), TEATRO GIOCO VITA i VIVAOPERACIRUCS (Itàlia). A més, l’italià GIANNI FRANCESCHINI s’encarregarà de realitzar els dos tallers de titelles d’aquesta edició.
Per tant, la presència de companyies internacionals suposa més d’una quarta part (28,57%) de les participants; un percentatge marcadament superior a la mitjana (24,11%). Així, des de la tercera edició, trobem la presència de 74 companyies internacionals des d’Amèrica fins Oceania passant per una completa representació de titellaires europeus; per tant, fins ara, el festival ha ofert un complet panorama del teatre de titelles d’arreu del món. Aquesta tendència a programar més companyies internacionals pretén assolir major difusió tant entre el públic com entre els professionals del sector.
COMPANYIES VALENCIANES: la 26a MIT a la Vall d’Albaida manté l’aposta per les companyies valencianes amb sis ja que l’objectiu és seguir sent el punt de trobada dels titellaires valencians, per això, tradicionalment han suposat prop d’una tercera part de les companyies participants (29,86%), un percentatge que enguany és ben semblant (28,57%).
Les companyies valencianes tenen enguany, a més, un dia especialment dedicat a elles, el 12 de novembre, quan actuaran: TEATRO DE MARIONETAS LA ESTRELLA, UNIMA VALÈNCIA, BAMBALINA TEATRE PRACTICABLE i EDU BORJA. A més, el dia anterior actuaran LA CARRETA TEATRO amb la seua última producció i LLUERNA TEATRE que serà doblement protagonista perquè, junt a l’escenificació de Jugant amb Alícia, exposarà la seua mostra retrospectiva 20 anys fent titelles a Benigànim.
Finalment, aquesta edició té com a principal referència en les activitats paral•leles la inclusió d’un cicle de curtmetratges valencians d’animació amb la projecció de tres peces procedents de les principals empreses del sector. La proposta servirà també per conèixer diferents tècniques d’animació, des de la tradicional plastilina fins la infografia més actual.
MÉS ESPECTACLES PER A PÚBLIC ADULT: demostrar que els titelles no són sols coses dels més menuts és l’objectiu d’aquesta nova línia empresa l’any passat i que enguany es consolida. En aquesta ocasió, seran quatre els muntatges per a un públic adult i juvenil: Minimal magic de TEIA MONER, La tempesta de LA COMPANYIA DEL PRÍNCEP TOTILAU, Carmen de BAMBALINA TEATRE PRACTICABLE i, finalment, La maldición de Poe de TEATRO CORSARIO.
L’ús d’espais alternatius als habituals de representació també seguirà en aquesta ocasió. Així, el Café Màgic d’Ontinyent acollirà una escenificació del Minimal magic de TEIA MONER. A més, la interessant proposta de tallers i jocs de GUIXOT DE 8 recorrerà l’Espai jove de Benigànim, i el Centre comercial El teler i els exteriors de la Sala Gomis d’Ontinyent. Un altra obra que se n’ix dels models clàssics és Sapo dels italians del TEATRO GIOCO VITA que col•locaran els seus espectadors dins d’una carpa on es desenvolupa l’acció.
Direcció artística i jurat
Per tercer any consecutiu, la direcció artística recau en Vicent Vila, unit als inicis de la MIT de la mà de Bambalina Teatre Practicable i director de l’Escalante Centre Teatral.
El jurat està format per:
Eduard Costa: autor, actor i membre de la companyia Anem anant Teatre.
Encarna Dolz: programadora del Teatre l’Agrícola d’Alboraia.
Amparo Mayor: actriu.
Rafa Ridaura: periodista, crític teatral i director de programes en Ràdio Clara.
Tots ells seran els encarregats d’elegir els guardonats amb els diferents Premis “Mostra de titelles” segons les categories següents: millor espectacle per a adults, millor espectacle infantil i millor espectacle; a més, el jurat podrà determinar algun altre guardó com les dos mencions especials atorgades en l’última edició. Els premis seran lliurats el 14 de novembre durant l’acte de cloenda de la MIT a la Vall d’Albaida que es completarà amb la representació de Tres somos tres a càrrec de PAPALOTE.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada