Hui és l'onomàstica de Sant Crispí i de sant Crispinià, patrons dels sabaters. La primera vegada que vaig veure un altar dedicat a aquest sant primer, ja no recorde si fou a Elda, a Cabdet o on podia ser, em vaig quedar impressionat pel fet que el reflectien en ple treball amb la bancada sencera, eines i sabata per adobar... Però és més impressionant encara saber de la romeria que se li celebra a la seua ermita d'Elx. Allí, els seus festers, preparen uns onze quilos de tatxes de sabata, que es diu prompte, i la gentada que acudeix a la romeria, que es va celebrar ahir, les agafa a mena d'amulet per tal de trobar feina. Diuen que la dóna segur, perquè era molt feiner l'home. L'acudit és ara imprescindible, si no fer-lo ministre de treball, si que caldria tenir-lo en compte per tal d'elaborar polítiques de treball optimistes... Però millor no fer broma i menys en aquests temps on tenir feina ja és tota una sort...
dilluns, 25 d’octubre del 2010
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cançó per a fer ametles
"Ametleret abundós, de vorera de camí,
tu seràs agre per a mi; i per altri, saborós".
Cançó tradicional mallorquina.
Abans que morís l'hivern
un tapís de flors ben blanques,
i ara que l'estiu no ens fuig
ací ens tens tirant de mantes.
Ara sota l'arbre estem
vestint amb teles la terra,
quan mampendrem els canyots
a les branques farem guerra.
De tot el rastre que es veu,
tu diràs si no em mou brega,
cap dels ametlers no és meu
ni en menjarem de la plega.
De les del camp i a resol,
no hi ha feina més fotuda
pel mal que et deixa als ronyons
que aquesta de la batuda.
Jo arreplegue, ves pelant
i traient totes les corfes
i així prompte trencarem
en quedar els arbres orfes.
Ametletes que danseu
plovent pel passó de vara,
un traguet de vi embocat
permetreu que enganye ara.
No sé si sereu bescuït,
carquinyols o mantecades,
o potser torró de neu,
peladilles ensucrades...
Si el rumbós del senyoret
ens convida en fer cap vetla,
ben cert que m'embafaré
amb algun rotllet d'ametla.
Sergi Gómez i Soler
del poemari "Ametla, farina i oli".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada